Jaaroverzicht RLLK
2021 in vogelvlucht
2021 in vogelvlucht

stadsbomen van paspoort voorzien
1440

km wandelpaden onderhouden
933

solitaire en dreefbomen aangeplant
287

adviezen onroerend erfgoed
77

ha ingezaaid met biodiverse mengsels
182

uren landschapswerk via maatwerkbedrijven
30 579

actieve wandelmeters en -peters
115
Financiële cijfers
Partners
Boekweit als streekproduct?
Limburg is een provincie rijk aan korte keten producten, waardevolle landschappen en bijzondere biodiversiteit. Maar mooie landschappen en lekkere streekproducten vind je in heel Vlaanderen. Limburg moet zich daarom onderscheiden door haar streekproducten te koppelen aan haar waardevolle landschappen en haar rijke biodiversiteit.
Met dit PDPO-project willen we vanuit de drie Limburgse Regionale Landschappen en de drie Limburgse Proefcentra voor Landbouw via duurzame lokale samenwerkingsverbanden volop inzetten op landschapsvermarkting via korte keten landbouw met een return naar landschap en biodiversiteit.
In samenwerking met lokale landbouwers zou natuurvriendelijke boekweitteelt opnieuw opgestart kunnen worden. Boekweit is een gewas dat vroeger veel in de Kempen geteeld werd. De vraag naar boekweit stijgt de laatste jaren immers doordat dit gewas van nature glutenvrijmeel levert (boekweit is geen graangewas).
Regionaal Landschap Lage Kempen werkte samen met een lokale landbouwer om twee percelen boekweit in te zaaien voor menselijke consumptie.. De oogst viel echter tegen door het slechte weer. Bovendien is er niet veel kennis meer over het juist telen van boekweit . Er bleek ook geen afzetmarkt te zijn voor de beperkte hoeveelheid boekweit en er is geen geschikte zaadhandelaar beschikbaar. Na onderzoek blijkt dus dat de boekweitteelt op dit moment moeilijk haalbaar is op kleine schaal.