Jaaroverzicht RLLK

 

 

2021 in vogelvlucht

2021 in vogelvlucht

stats icon voor stadsbomen van paspoort voorzien  1440

stadsbomen van paspoort voorzien

1440
stats icon voor km wandelpaden onderhouden 933

km wandelpaden onderhouden

933
stats icon voor solitaire en dreefbomen aangeplant 287

solitaire en dreefbomen aangeplant

287
stats icon voor adviezen onroerend erfgoed 77

adviezen onroerend erfgoed

77
stats icon voor ha ingezaaid met biodiverse mengsels 182

ha ingezaaid met biodiverse mengsels

182
stats icon voor uren landschapswerk via maatwerkbedrijven 30 579

uren landschapswerk via maatwerkbedrijven

30 579
stats icon voor actieve wandelmeters en -peters 115

actieve wandelmeters en -peters

115

Financiële cijfers

Omzet RLLK 2021

€ 2.233.370

Lees hier de  uitgebreide financiële cijfers

 

Partners

Boekweit als streekproduct?

Limburg is een provincie rijk aan korte keten producten, waardevolle landschappen en bijzondere biodiversiteit. Maar mooie landschappen en lekkere streekproducten vind je in heel Vlaanderen. Limburg moet zich daarom onderscheiden door haar streekproducten te koppelen aan haar waardevolle landschappen en haar rijke biodiversiteit.

Met dit PDPO-project willen we vanuit de drie Limburgse Regionale Landschappen en de drie Limburgse Proefcentra voor Landbouw via duurzame lokale samenwerkingsverbanden volop inzetten op landschapsvermarkting via korte keten landbouw met een return naar landschap en biodiversiteit.

In samenwerking met lokale landbouwers zou natuurvriendelijke boekweitteelt opnieuw opgestart kunnen worden. Boekweit is een gewas dat vroeger veel in de Kempen geteeld werd. De vraag naar boekweit stijgt de laatste jaren immers doordat dit gewas van nature glutenvrijmeel levert (boekweit is geen graangewas).

Regionaal Landschap Lage Kempen werkte samen met een lokale landbouwer om twee percelen boekweit in te zaaien voor menselijke consumptie.. De oogst viel echter tegen door het slechte weer. Bovendien is er niet veel kennis meer over het juist telen van boekweit . Er bleek ook geen afzetmarkt te zijn voor de beperkte hoeveelheid boekweit en er is geen geschikte zaadhandelaar beschikbaar. Na onderzoek blijkt dus dat de boekweitteelt op dit moment moeilijk haalbaar is op kleine schaal.