Jaaroverzicht RLLK

 

 

2021 in vogelvlucht

2021 in vogelvlucht

stats icon voor stadsbomen van paspoort voorzien  1440

stadsbomen van paspoort voorzien

1440
stats icon voor km wandelpaden onderhouden 933

km wandelpaden onderhouden

933
stats icon voor solitaire en dreefbomen aangeplant 287

solitaire en dreefbomen aangeplant

287
stats icon voor adviezen onroerend erfgoed 77

adviezen onroerend erfgoed

77
stats icon voor ha ingezaaid met biodiverse mengsels 182

ha ingezaaid met biodiverse mengsels

182
stats icon voor uren landschapswerk via maatwerkbedrijven 30 579

uren landschapswerk via maatwerkbedrijven

30 579
stats icon voor actieve wandelmeters en -peters 115

actieve wandelmeters en -peters

115

Financiële cijfers

Omzet RLLK 2021

€ 2.233.370

Lees hier de  uitgebreide financiële cijfers

 

Partners

Biodiversiteitsprojecten

RLLK voerde 5 biodiversiteitsprojecten (sommige in opstart, andere in uitvoering) uit in 2021 waaronder het dreefherstel voor vleermuizen in Hamont-Achel en het herstel van vijvers voor de kamsalamander.

Dreefherstel vleermuizen

Hamont-Achel is rijk aan oude dreven in een gevarieerd, oud landbouwlandschap, doorregen met grote boskernen en hooilanden omgeven door houtkanten. Hierdoor vormt de gemeente een belangrijk leefgebied voor vleermuizen. De Stad Hamont-Achel herstelde met steun van de provincie Limburg en met de hulp van Natuurpunt en het Regionaal Landschap Lage Kempen enkele belangrijke dreven in de gemeente om zo de toekomst van de dreven én de vleermuizen veilig te stellen.

De dreven werden stelselmatig omgevormd. Een zone met gezonde bomen met holten bleef behouden en kreeg de nodige verzorging. Aansluitend werd er een zone met bomen gekapt en er werden 55 dreefbomen opnieuw aangeplant zodat de dreefstructuur behouden blijft. De omvorming gebeurde met zorg voor vleermuizen. Er werden in de bosrand nectar- en besdragende struiken aangeplant om het zo de vleermuis helemaal naar haar zin te maken en voorafgaand aan de werken werd er een infowandeling georganiseerd.

 

Vijvergebied Geneberg Ham ingericht voor kamsalamander

De gemeente Ham, Natuurpunt en Regionaal Landschap Lage Kempen vzw herstelden dit jaar met financiële ondersteuning van de Provincie Limburg twee vijvers in de Vijverstraat in Ham, net op de grens met Beverlo aan de rivier Grote Laak. De werken kaderden in het verbeteren van het leefgebied van de kamsalamander waarvan een populatie in de buurt nog aanwezig is. Door een tekort aan kwaliteitsvol leefgebied heeft de kamsalamander het moeilijk in Vlaanderen

Drie percelen met voormalige weekendvijvers werden ingericht met twee extra vijvers. Tijdens de werken werden de vijvers biodiverser ingericht, werden exoten verwijderd en plantten we nieuw bos aan. Een nieuwe stuw in de beek zorgde ervoor dat de vijvers minder snel droogstaan tijdens hete zomers. Nu de werken zijn afgerond hopen we de waterdraakjes, zoals de kamsalamander in de volksmond genoemd wordt, hier te zien binnen afzienbare tijd.