Jaarverslag 2024

Jaaroverzicht 2024

2024 in vogelvlucht

stats icon voor werkuren sociale economie  22 953

werkuren sociale economie

22 953
stats icon voor Aanplant grotere bomen 154

Aanplant grotere bomen

154
stats icon voor  Aanplant jonge boompjes 40 000

Aanplant jonge boompjes

40 000
stats icon voor Grote en monumentale bomen verzorgd 182

Grote en monumentale bomen verzorgd

182
stats icon voor Km houtkant beheerd 5,42

Km houtkant beheerd

5,42
stats icon voor Hectaren Europees belangrijk natuur hersteld  32

Hectaren Europees belangrijk natuur hersteld

32
stats icon voor Km wandelpaden onderhouden 1263

Km wandelpaden onderhouden

1263

Partners

Multifunctionele parken

In drie verschillende gemeentes: Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren en Lommel, worden er één of meerdere locaties aangepakt, dit steeds met het gemeenschappelijk doel het (her)inrichten van een multifunctionele ontmoetingsplek via het Leaderproject ‘(Be)leefbare oases: multifunctionele ontmoetingsplekken’. Dit is een subsidie via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).

 

De concrete acties worden via participatieve momenten bepaald. Door te luisteren naar de wijkbewoners en actoren die (on)rechtstreeks betrokken zijn bij de projecten, krijgen we zicht op de actuele uitdagingen op vlak van wonen, recreëren, open ruimte en klimaat die zich op en rond de locatie afspelen.

 

Participatiemoment Hechtel-Eksel

In Hechtel-Eksel gaan we de bestaande groene ruimte aan de Lang Voor en Dokter Antoon Beurskensstraat opwaarderen.

Op zaterdag 23 november werden de buurtbewoners op de locatie uitgenodigd om hun visie over de herinrichting te kunnen delen. Via verschillende ‘opdrachten’ toetsten we af hoe zij dit zagen.  In totaal waren er zo’n 30 participanten.

 

Per gezin of klein groepje kregen de participanten een plattegrond van de locatie, samen met enkele papieren met ‘Pic2play’-pictogrammen op. Op deze pictogrammen stonden verschillende groenvormen, spelvormen, zitmogelijkheden … De bedoeling was dat ze de pictogrammen uitknipten die ze graag in hun ontmoetingsplek zouden terugzien om deze vervolgens op het plan te plakken. Ze konden op de plannen ook schrijven of tekenen. Personen die dit liever thuis deden, kregen de kans om hun input later binnen te brengen in de bibliotheek van Eksel.  

 

Voorts werden er ter inspiratie ook enkele ‘moodboards’ aan de participanten voorgeschoteld. Met stickers konden deelnemers ook hun voorkeur uiten voor bepaalde inrichtingselementen. Op basis van deze input en vervolgsessies in 2025 krijgen de inrichtingsplannen op een gedragen manier verder vorm om zo ook uitgevoerd te worden.