Jaarverslag 2024
Jaaroverzicht 2024
2024 in vogelvlucht

werkuren sociale economie
22 953

Aanplant grotere bomen
154

Aanplant jonge boompjes
40 000

Grote en monumentale bomen verzorgd
182

Km houtkant beheerd
5,42

Hectaren Europees belangrijk natuur hersteld
32

Km wandelpaden onderhouden
1263
Omzet RLLK 2024
Omzet RLLK
Uitgaven RLLK
Partners
Dempen Beneficievijverloop
Tessenderlo-Ham, In het natuurgebied Geneberg in Ham wil het Regionaal Landschap Lage Kempen samen met de gemeente enkele vijvers en een deel van de Beneficievijverloop dempen om het oorspronkelijke sponslandschap te herstellen. Dit project maakt deel uit van een bredere Vlaamse inspanning om waardevolle waterrijke gebieden te herstellen en zo water meer ruimte te geven en een antwoord te bieden aan een veranderend klimaat.
De vijvers in dit gebied ontstonden in de jaren ’70, toen er weekendhuisjes werden gebouwd en waterpartijen werden aangelegd. Hierdoor ging een belangrijk doorstroomveen en natte natuur verloren. Door enkele vijvers te dempen, wil de gemeente en het Regionaal Landschap het natuurlijke reliëf herstellen en het water opnieuw op een natuurlijke manier laten stromen.
Boost voor de biodiversiteit
Het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) heeft al eerder vijvers in het gebied omgevormd tot poelen om bedreigde amfibieën, zoals de kamsalamander, meer kansen te geven.
Het project is gestart rond de variabele waterjuffer, de gemeentelijke adoptiesoort, en voor de kamsalamander. De kamsalamander werd momenteel nog niet teruggevonden, maar wel andere soorten zoals de kleine watersalamander, de vinpoot-salamander en de alpenwatersalamander. Dit project zal ook voor deze soorten een positieve impact hebben.
Betere waterhuishouding
Daarnaast draagt het herstel van dit sponslandschap bij aan de waterhuishouding van de regio. Door het dempen van drie vijvers en een stuk van de Beneficievijverloop zal het water langer vastgehouden worden maar zal ook de doorstroming van het grondwater verbeteren. Zo beschermen we het veen, de broekbossen en de natte graslanden met hun typerende ‘kleine zegge-vegetaties’.
Erg belangrijk hierbij is dat deze ingrepen er ook voor zorgen dat de huizen in de omgeving minder kans op waterschade hebben. Dit komt doordat het water langer vastgehouden wordt in de natuurlijke zone en de natuurlijke doorstroming hersteld wordt. We geven het water de ruimte die ze nodig heeft in de natuurgebieden en voorkomen zo extra afvloeiing richting de bebouwing. Dit komt dus niet alleen de natuur ten goede maar ook de bewoning.
Dit initiatief is onderdeel van het bredere ‘Levend Waterproject' en wordt ondersteund door de Vlaamse overheid, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vanuit de Blue Deal. Het project ontvangt een ondersteuning van 50% om het hydrologisch herstel uit te voeren. Naar aanloop van het project zal er binnenkort een terreinbezoek met de omwonenden plaatsvinden.